JAG ÄR GRAVID: VILKEN SPORT KAN JAG ÄGNA MIG ÅT?

Väntar du tillökning och känner du att du inte vill avbryta träningen i nio månader? Ingen panik: Det är tillåtet att träna i samband med graviditet! Förutsättningen är att du inte anstränger dig för mycket och att du följer ett antal försiktighetsregler. Du måste lära dig att ändra dina vanor och anpassa dina aktiviteter så att du inte utsätter dig och barnet för onödiga risker. Våra råd hjälper dig att välja rätt.

 

Graviditet och träning: Begränsningar

Att vänta barn ska inte hindra dig från att röra på dig! Men självklart är det så att en graviditet även innebär vissa besvär: trötthet, andfåddhet, yrsel, kramper, blodtrycksfall ... Besvär som kommer och går under loppet av de nio månaderna och som är jobbiga för kroppen. Den växande magen och barnets vikt leder till svårigheter med balansen och rörligheten. Värken i ryggen och de svullna benen sätter sig på humöret... Väldigt ofta är det vila som gäller!

 

Rätt träningsform för gravida kvinnor

Den goda nyheten är att det finns aktiviteter som passar bra även för gravida! Det finns inget bättre än promenader ute i friska luften, simning eller vattengympa för att träna mjukt, motionscykel för att stärka kroppen och jobba på flåset. De aktiviteterna är nyttiga och utan risk under graviditeten, så länge du utövar dem med måtta. Inbitna joggare kan fortsätta med sin löpträning fram till den femte graviditetsmånaden, förutsatt att underlaget är platt och tempot är måttligt.

 

Under det tredje kvartalet är en gravid kvinnas kropp mer utsatt för led- och ligamentskador. Så här förebygger du sådana skador: minska mängden rörelser där du sträcker ut, välj framför allt träningsformer som inte innebär någon risk för stukning (gåband eller motionscykel snarare än en skogspromenad), använd lättare tyngder vid styrketräning.

 

Anledningar att avbryta träningen

I vissa fall kan man inte fortsätta med fysisk aktivitet under eller efter graviditeten. Om du befinner dig i någon av följande situationer bör du genast tala om det för din barnmorska eller gynekolog.

 

 • Du har fått missfall

 • Du har fått ett för tidigt fött barn

 • Du bedöms vara i riskzonen för en för tidig förlossning

 • Du har en lågt liggande moderkaka

 • Du har drabbats av kroniska blödningar

 • Du har drabbats av besvär i ländryggen eller höftleden

 • Du lider av högt blodtryck

 • Du väntar tvillingar eller fler barn

 

Dra ner på tempot under graviditeten

Kvinnor ställer ofta följande fråga: Behöver jag tänka på att dra ned på tempot under vissa perioder av min graviditet? Svaret är ja. För dig som tränar under graviditeten är det förstås viktigt att lyssna på kroppen och dra ned på takten när det är det bästa för barnet. Om du var aktiv innan du blev gravid kommer du naturligt att vilja träna med måtta: Din vikt och den växande magen kommer dock att få dig att dra ned på takten. Under det första kvartalet av din graviditet är det viktigt att du undviker värmeslag. Under det andra kvartalet är det viktigt att du undviker övningar där du står upp under en längre tid eftersom detta kan minska blodflödet till barnet.

 

Hållpunkter

Använd följande hållpunkter för att träna säkert, utan överdrifter: Under graviditeten bör du inte överskrida 60 % av din maxpuls.

Du ska alltid avbryta träningen omedelbart om du upplever: yrsel, andfåddhet, obehag, blödningar, svårigheter att gå, sammandragningar eller att barnet är ovanligt stilla.

 

Råd från din coach om hur du kan anpassa din träning

Lär dig att anpassa din fysiska aktivitet under graviditeten, med råden från Amandine, coach från Domyos Club. Följ de här reglerna för att träna riskfritt. Glöm inte att du alltid ska rådfråga din läkare innan du börjar med eller återupptar en sportaktivitet.

 

 • Minska intensiteten i övningen/träningen => Hållpunkter: Du ska kunna samtala medan du tränar

 • Undvik värmeslag

 • Undvik studsande rörelser/stötar

 • Undvik att dra samman magmusklerna

 • Tänk på att dricka regelbundet

 • Minska vikterna när du lyfter

 

Min träning på fitnessklubben

Om du följer rekommendationerna från din coach kommer du att kunna göra nästan allt! På gymmet bör du välja trappmaskin, crosstrainer, roddmaskin och motionscykel. När det gäller kollektiva träningspass kan du delta i dans om du anpassar träningens intensitet eller går över till nybörjarnivå för att få en långsammare takt. Alla former av soft gym (yoga, pilates, stretchning) rekommenderas varmt. Glöm övningar för att träna magmusklerna och styrketräning med vikter.

Säg alltid till instruktören före varje pass!

 

Bra att veta: Ta inga beslut om att träna eller inte träna förrän du har fått ett kvalificerat medicinskt utlåtande i frågan. 

ÖVERST PÅ SIDAN